De rijke vloeistof die onze economie smeert – Koffie

De rijke vloeistof die onze economie smeert – Koffie

1 februari 2023 0 Door Sophie

Het is een dikke, rijke vloeistof die de raderen van onze economieën smeert terwijl het over de wereld reist. Het is een van de meest populaire grondstoffen. Er zijn ook zorgen dat we op een dag zonder grondstoffen komen te zitten door de schijnbaar onstuitbare vraag. 

Nee, ik heb het niet over olie, maar over koffie. Elke dag worden er meer dan twee miljard "kopjes koffie" gedronken, en voor veel mensen zou het leven op het werk onmogelijk zijn zonder. Koffie zou binnenkort wel eens thee kunnen inhalen als de favoriete drank van de wereld, nu landen die van oudsher thee drinken, zoals China, bezwijken voor de aantrekkingskracht ervan. Wat veroorzaakt deze nooit aflatende dorst en hoe is de drank de wereld gaan beheersen? Zijn het de scherpe maar aromatische smaken, de hallucinogene effecten, of de waarde die het in de samenleving heeft? En hoe kunnen de boeren de moeilijkheden overwinnen die het gevolg zijn van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering? 

De groene hooglanden van Ethiopië, de oorspronkelijke habitat van de tere Coffea arabica-plant, zijn de plaats waar de geschiedenis van de koffie begint. Hoewel de plant "koffiebonen" wordt genoemd, is het geen peulvrucht, en bij de eerste oogst lijken de vruchten van de koffieboom eerder op kersen dan op bonen. Voordat ze worden gebrand tot de harde, nootachtige knollen die wij in onze molens stoppen, worden de zaden binnenin verwijderd en gedroogd. 
Er wordt aangenomen dat de Oromo in dit gebied de eersten waren die de stimulerende eigenschappen van deze "bonen" herkenden, en koffie is nog steeds een belangrijk onderdeel van hun traditionele dieet. 

Volgens de thans beschikbare historische gegevens waren de soefi's van Jemen in de Middeleeuwen de eerste fervente drinkers buiten Afrika, en was koffie nauw verbonden met hun mystieke rituelen. Hoe en wanneer het zich buiten Ethiopië verspreidde, is echter nog steeds het onderwerp van vele legenden. 

Er werd nooit een religieuze gebeurtenis gehouden zonder dat er koffie werd gedronken. Terwijl het branden van de boon naar verluidt werd gezien als een parallel voor de transcendentie van de menselijke ziel, stelde de cafeïne ervan hen in staat hun praktijken tot in de kleine uurtjes voort te zetten. Koffiehuizen werden snel populair in het hele Midden-Oosten en het Ottomaanse Rijk en trokken de belangstelling van westerse handelaren die de verleidelijke drank in de 17e eeuw naar hun eigen land brachten. De vroege drinkers geloofden sterk in de therapeutische voordelen ervan. Volgens een krantenadvertentie uit 1657 heeft de drank "vele prachtige eigenschappen, sluit de maagopening af, versterkt het hart van binnen, helpt bij de dijestie, versnelt de geesten".
 

Koffie kopen bij coffeemeister

We kunnen ons goed voorstellen dat je zin hebt gekregen in een heerlijk bakkie koffie van vers gemalen koffiebonen. Bestel eenvoudig online koffiebonen op coffeemeister.nl!