Een mooi dak op je huis

Een mooi dak op je huis

3 mei 2022 0 Door Sophie

Eindelijk is het zover, je gaat je huis waterdicht maken. Na maanden van bouwen komt er dan eindelijk een dak op. Je hebt inmiddels al heel wat af. De muren staan, de deurkozijnen en raamkozijnen zijn geplaatst, de vloer is gestort en mogelijk heb je al wat trappen geplaatst. Maar nu moet het huis eerst waterdicht zijn voor je verder kan. Nu is het tijd voor het dak. Elk element van een huis is natuurlijk belangrijk, maar aan het dak moet je toch wat extra aandacht besteden. Een verkeerd aangelegd dak kan later voor enorme problemen zorgen en dat moet je natuurlijk voorkomen. Los van het technische gedeelte is het dak een van de opvallendste kenmerken van een huis. Het moet dus ook nog eens mooi zijn. Gelukkig heb je een enorme keuze aan dakpannen. Dus hoog tijd dat je je daar eens in gaat verdiepen.

Dakpannen kopen

Dakpannen kopen, het klinkt zo eenvoudig, maar als klusser weet je inmiddels wel dat dit niet het geval is. Want je hebt enorm veel dakpannen in allerlei soorten en maten met elk hun bijzondere kwaliteiten. Als eerste heb je de keuze tussen keramische dakpannen en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen zijn gemaakt van zeeklei of rivierklei. Ze geven je huis een authentiek gezicht en ze zijn gladder dan betondakpannen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last hebt van mos. Maar keramische dakpannen zijn vrij prijzig daar waar betonnen dakpannen misschien beter zijn voor bouwers met een smalle beurs. Beton is sterker dus deze dakpannen breken minder snel. Daarnaast zijn er soorten dakpannen die hun plek op het dak bepalen. Je moet dit weten om te bepalen hoeveel dakpannen van welke soort je moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nokpan die de hoekkeper in een pannendak afdekt. Of je hebt een hoek- of gevelpan die aan het eind van het dak bij de gevel hoort te liggen.

De juiste kleur

Tot slot moet je nog nadenken over de kleur. De meest bekende dakpankleur is natuurlijk rood dat ontstaat door het afbakken van een dakpan. Maar er zijn natuurlijk ook zwarte of bruine dakpannen en bovendien kun je door een speciale afwerking laag je dak een wat meer historisch tintje geven. Kortom, heel veel keuze. Natuurlijk heb je ook nog ondersteunend materiaal nodig zoals dak lood. Ook hier heb je veel keuze in. Kortom, een dak aanleggen is geen sinecuren en vraagt veel voorbereiding. Lees je dus goed in.