EMVI en Tendermanagement: Haal het beste uit je aanbesteding!

EMVI en Tendermanagement: Haal het beste uit je aanbesteding!

24 mei 2023 0 Door Sophie

Als je je bezighoudt met aanbestedingen, dan weet je dat EMVI en tendermanagement cruciale onderdelen zijn van het proces. In dit artikel bespreken we de ins en outs van deze twee belangrijke aspecten en geven we je tips om het beste uit je aanbesteding te halen.

Wat is EMVI en waarom is het belangrijk?

EMVI staat voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Dit is een methode om bij aanbestedingen te bepalen welke inschrijving de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Het gaat hierbij niet alleen om de laagste prijs, maar ook om factoren als kwaliteit, duurzaamheid, innovatie en andere voor de opdrachtgever relevante aspecten. Het doel van EMVI is om de beste inschrijving te selecteren, zodat de opdrachtgever uiteindelijk het meeste waar voor zijn geld krijgt.

EMVI is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat aanbestedingen niet alleen op basis van de laagste prijs worden gegund, maar juist op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit leidt tot een betere samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, meer innovatie en uiteindelijk ook tot betere projectresultaten.

Hoe EMVI helpt bij het beoordelen van aanbestedingen

Bij het beoordelen van aanbestedingen wordt gebruikgemaakt van een EMVI-criteria. Dit zijn de criteria die de opdrachtgever belangrijk vindt bij het selecteren van de beste inschrijving. Deze criteria kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op kwaliteit, duurzaamheid of innovatie. De inschrijver moet in zijn aanbieding aangeven hoe hij aan deze criteria voldoet en welke meerwaarde hij kan bieden ten opzichte van andere inschrijvers. Op basis van de EMVI-criteria en de mate waarin de inschrijver hieraan voldoet, wordt een score toegekend. De inschrijving met de hoogste EMVI-score wint uiteindelijk de aanbesteding.

Tendermanagement: Wat houdt het in en hoe werkt het?

Tendermanagement is het proces waarbij bedrijven inschrijven op aanbestedingen met als doel het winnen van opdrachten. Het gaat hierbij om het plannen, organiseren, coördineren en beheersen van alle activiteiten die nodig zijn om succesvol in te schrijven op een aanbesteding. Denk hierbij aan het analyseren van de aanbestedingsstukken, het opstellen van een EMVI-plan, het samenstellen van een projectteam en het indienen van de inschrijving.

Een belangrijk onderdeel van tendermanagement is het zogenaamde EMVI-plan. Dit is het plan waarin de inschrijver aangeeft hoe hij invulling geeft aan de EMVI-criteria en welke meerwaarde hij kan bieden ten opzichte van concurrenten. Een goed EMVI-plan is essentieel om een hoge EMVI-score te behalen en uiteindelijk de aanbesteding te winnen. Tendermanagement bij Flux is een voorbeeld van een organisatie die je kan helpen bij het opstellen van een effectief EMVI-plan en het managen van het gehele tenderproces.

Effectieve strategieën voor het verbeteren van je EMVI-score

Om je EMVI-score te verbeteren, is het belangrijk om te focussen op de EMVI-criteria die de opdrachtgever belangrijk vindt. Analyseer deze criteria zorgvuldig en bedenk hoe jouw bedrijf hieraan kan voldoen. Ook is het van belang om je onderscheidend vermogen te benadrukken. Waarom is jouw bedrijf beter dan de concurrenten? Welke unieke kwaliteiten heb je in huis? Door dit goed naar voren te brengen in je EMVI-plan, vergroot je de kans op een hoge EMVI-score.

Tips voor het opstellen van een winnend EMVI-plan

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen bij het opstellen van een winnend EMVI-plan:

  1. Wees duidelijk en concreet in je aanpak. Vermijd vage bewoordingen en zorg ervoor dat je plan helder en overzichtelijk is.
  2. Vertaal de EMVI-criteria naar concrete acties en resultaten. Laat zien hoe jouw bedrijf invulling geeft aan de criteria en welke resultaten dit oplevert.
  3. Gebruik voorbeelden uit eerdere projecten om je aanpak te onderbouwen. Dit geeft de opdrachtgever vertrouwen in jouw expertise en ervaring.
  4. Zorg voor een goede samenwerking binnen je projectteam. Betrek alle relevante disciplines bij het opstellen van het EMVI-plan en maak gebruik van elkaars kennis en ervaring.
  5. Wees kritisch en durf je plan te herzien. Schroom niet om feedback te vragen aan collega’s of externe experts om je EMVI-plan te optimaliseren.

Met deze tips en een goede aanpak van EMVI en tendermanagement, vergroot je de kans op het winnen van aanbestedingen en haal je het beste uit je projecten. Succes!