Haircare 101

Haircare 101

29 april 2023 0 Door Sophie

Hoe goed ken jij je haar? Vroeger zijn we natuurlijk allemaal geleerd dat je je haar eens in de twee dagen wast, goed borstelt, af en toe vlecht voor krullen en er verder niet zoveel mee doet. Maar voor bijna niemand is dit daadwerkelijk de haarroutine waar ze het meeste uit halen; hoogstwaarschijnlijk kan jou haar mooier, gezonder én glanzender zijn dan het nu is. Hoe? De goede producten, iets als moroccanoil curl of een moroccanoil haarmasker, is een goed begin, maar je haar goed leren kennen is de eerste stap. Lees gauw mee. 

Haircare voor beginners

Elk haar is anders. Er zijn ontzettend veel verschillende haartypes. Je hebt natuurlijk gehoord van steil, slag en krul, maar er zijn binnen die ouderwetse categorieën nog allerlei subtypes te vinden. Binnen krul alleen al; hier wordt ook gekeken naar hoe erg je haar water absorbeert, hoe strak de krullen om zichzelf heen draaien en hoe pluisgevoelig het is, om maar een aantal dingen te noemen. Ook steil haar komt in veel vormen; het kan perfect steil vallen, maar ook wel gevoelig zijn voor pluis, of gaan krullen als het wat langer of juist wat korter is. Lengte en dikte zijn nog twee dingen die wel degelijk verschil maken; het is mogelijk dat je steile haar eigenlijk ontzettend zwaar en dik is, en als het korter en/of dunner wordt, daadwerkelijk gaat krullen. Hoe kom je hierachter? Het is altijd goed om de hulp van een professional in te schakelen als het om dingen als je haar gaat; zo weet je in één keer wat voor haar je hebt én wat de beste kapsels en behandelingen voor jou zijn. 

Zó persoonlijk 

Zodra je er een beetje achter bent wat je haar wel en niet fijn vindt én wat voor huidtype je hoofd heeft (dit kan ook nog verschil maken; hoe vettig je huid wordt, bijvoorbeeld), is het goed om hierop een haircare routine te gaan bedenken. Voor sommigen werkt eens in de twee dagen wassen goed, bijvoorbeeld, maar voor veel mensen wordt hierdoor het haar droog en pluizig. Vaak is eens in de week wassen veel beter; en tussendoor je haar voeden en behandelen met dingen als maskers en oliën. Ook hoeven sommige haartypes niet geborsteld te worden, maar worden ze hier juist pluizig en beschadigd van. 

Jouw haar, jouw routine. Neem tijd en experimenteer om je haar te leren kennen. Uiteindelijk kom je er vanzelf!