Het gebruik van epoxy in en om het huis

Het gebruik van epoxy in en om het huis

25 mei 2022 0 Door Sophie

Eerst is het handig om te vertellen wat epoxy precies is, voordat we de toepassingen van epoxy kunnen opnoemen en je erna mogelijk epoxy kopen wil. Epoxy is een namelijk een kunsthars dat bestaat uit twee componenten. Een vloeibare component, epoxyhars, en een vloeibare verharder. Na het mengen van beide componenten in de juiste verhouding zal het vervolgens gaan uitharden tot een hard, plastic achtig materiaal. Epoxy is eenvoudig te verwerken, ook voor een doe-het-zelver. Als de juiste verhoudingen worden aangehouden vormt het altijd de geschikte hardheid. Wanneer er bijvoorbeeld minder harder wordt toegevoegd, hard het epoxy niet helemaal uit. 

Mr. Boat epoxy 

Een van de verkopers van epoxy, is Mr. Boat epoxy. Zij verkopen hun epoxy altijd in een set waarbij de juiste verhouding epoxyhars en epoxyharder zit. Hierdoor kan de verhouding nooit misgaan. Verder zijn de epoxyharsen van Mr. Boat van zeer hoge mechanische sterkte, hebben ze een neutrale geur en harden ze transparant uit. De meeste epoxy’s hebben vaak de neiging om in de loop van de jaren te vergelen door zonlicht. De epoxy’s van Mr. Boat zijn daarom veelvoudig getest in laboratoria op UV-bestendigheid om te zorgen dat de epoxy op lange termijn ook mooi helder blijft. Per epoxy is er vaak ook aangegeven of er extra UV-blocker nodig is bij transparante toepassingen. Epoxyharsen zijn ook te combineren met kleurpigmenten om zo de gewenste kleur epoxyhars te krijgen. 

Epoxy toepassingen 

Epoxy is een veelzijdig product dat veelvoudig in en om het huis wordt gebruikt. Epoxy wordt niet alleen in huis gebruikt, maar ook industrieel voor vliegtuigen, auto-onderdelen of boten. Epoxy kan worden gebruikt voor coaten, lamineren, lijmen, plamuren, meubels, resin art en nog veel meer. Het gebruik van epoxy is vooral heel populair bij vloeren. Epoxy wordt niet alleen gebruikt als epoxy vloercoating, maar ook bij epoxyvloer gietvloeren. Deze twee worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het verschil zit hem namelijk in de laagdikte die wordt aangebracht op de vloer. Bij een vloercoating wordt er maar een kleine laag aangebracht op de vloer, hierdoor is het eenvoudiger aan te leggen en vaak ook een stuk voordeliger. Een vloercoating wordt vaak gebruikt bij vloeren die al volledig egaal zijn en enkel een slijtvaste en mooi uitziende coating willen aanbrengen. Bij een epoxy gietvloer wordt er een dikkere laag aangebracht om zo ook kleine oneffenheden uit de ondergrond te halen. Een epoxy vloer heeft hierdoor een strakker resultaat en heeft een nog hogere slijtvastheid dan de vloercoating. Epoxyvloeren en -coatings hechten bijzonder goed op de meeste ondergronden en zijn verder ook erg gemakkelijk in onderhoud. De vloer is goed bestand tegen verschillende chemicaliën zoals, olie, vet, benzine en reinigingsmiddelen.