Welke type gehoorapparaten zijn er en hoe werken deze?

Welke type gehoorapparaten zijn er en hoe werken deze?

21 februari 2023 0 Door Sophie

Gehoorapparaten zijn technologische hulpmiddelen die worden gebruikt om gehoorverlies te compenseren. Deze apparaten kunnen helpen om het gehoor van mensen te verbeteren, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere communicatie en een betere kwaliteit van leven. In deze blog zullen we meer informatie geven over gehoorapparaten, hoe ze werken en wat de verschillende soorten zijn. Direct hulp inschaken van een audicien die thuis langs komt? Dat kan gemakkelijk online.

Hoe werken gehoorapparaten?

Gehoorapparaten zijn elektronische apparaten die geluiden versterken en doorgeven aan het oor van de drager. Deze apparaten bevatten microfoons die het geluid opvangen en versterken. De meeste gehoorapparaten zijn tegenwoordig digitaal en kunnen geprogrammeerd worden om te voldoen aan de specifieke behoeften van de drager.

Soorten gehoorapparaten

Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten beschikbaar, waaronder in-het-oor (IHO) gehoorapparaten, achter-het-oor (AHO) gehoorapparaten, onzichtbare-in-het-kanaal (IIC) gehoorapparaten, en cochleaire implantaten.

  • In-het-oor gehoorapparaten worden in het oor geplaatst en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van zeer klein tot groter. Deze apparaten zijn meestal minder opvallend dan AHO gehoorapparaten en kunnen een goede optie zijn voor mensen met een milde tot matige gehoorverlies.
  • Achter-het-oor gehoorapparaten zijn de meest voorkomende gehoorapparaten en worden achter het oor geplaatst. Ze bestaan uit een behuizing die achter het oor wordt gedragen en een oorstukje dat in het oor past. AHO gehoorapparaten zijn geschikt voor mensen met verschillende soorten gehoorverlies en zijn vaak gemakkelijker te hanteren dan in-het-oor gehoorapparaten.
  • Onzichtbare-in-het-kanaal gehoorapparaten zijn zeer kleine, op maat gemaakte gehoorapparaten die volledig in het oor zitten en bijna onzichtbaar zijn. Deze apparaten zijn geschikt voor mensen met een milde tot matige gehoorverlies en kunnen een goede optie zijn voor mensen die zich zorgen maken over de zichtbaarheid van hun gehoorapparaat.

Cochleaire implantaten worden gebruikt bij mensen met ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies en zijn een chirurgische optie. Deze apparaten werken door elektroden te implanteren in de cochlea, het deel van het oor dat geluid omzet in neurale signalen. Cochleaire implantaten zijn duurder dan andere gehoorapparaten en vereisen meer tijd en inspanning om te leren gebruiken, maar kunnen een goede optie zijn voor mensen met ernstige gehoorproblemen.

Conclusie

Gehoorapparaten zijn een waardevol hulpmiddel voor mensen met gehoorverlies. Ze kunnen helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren door het verbeteren van de communicatie en het versterken van de geluiden in de omgeving. Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten beschikbaar, afhankelijk van de mate van gehoorverlies en de individuele voorkeuren. Het is belangrijk om een adiecien te raadplegen om de juiste optie te vinden die past bij uw specifieke behoeften.